Vergi numaraları hayatımıza 1995 senesinde girdi. Son zamanlarda da birçok işlemimizi e-Devlet üzerinden yapmaya başlamamızla, bu numara internette yapılan aramalarla sorgulanmaya başladı.
Peki, vergi numarası ne demektir? Vergi numarası nasıl sorgulanır? Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) web sitesi üzerinden vergi numarası ile ilgili bilgilere ulaşabilir miyiz? Vergi numarası e-Devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Bu ve bunun gibi birçok sorunun ayrıntılı cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.
Vergi numarası sorgulamasını anlatmadan önce vergi numarası hakkında detaylı bilgi verelim:
Vergi numarası, Türkiye Esnaf Ve Sanatkârlar Kredi Ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) resmi internet sitesi kaynaklarında da belirtildiği gibi kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin yaptığı yasal işlemlerle ilgili kayıtlarda ve düzenlenecek belgelerde kullanılması zorunlu olan bir numaradır.
Potansiyel vergi numarası, vergi mükellefi olmayan kişilerin geçici olarak vergi işlemleri yapabilmesi için verilen bir numaradır. Vergi sistemiyle sürekli ilişkisi olmayan bireyler veya işlemler için kullanılır:
Potansiyel vergi numarası işlem süresi boyunca geçerli olup, gerekirse kalıcı vergi numarasına dönüştürülebilir.
Tek vergi uygulaması, 1995 yılından itibaren geçerli olan, bankalar dışındaki tüm vergi mükelleflerinin tüm şube ve merkezleri dahil olmak üzere faaliyetlerinde tek bir vergi numarası kullanmasını mecburi kılan uygulamadır. Böylece vergi mükellefleri tek bir vergi numarasıyla izlenebilmektedir.
Kısaca ifade etmemiz gerekirse vergi numarası, bireylerin ve işletmelerin vergi yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için elzemdir.
Vergi beyannameleri, ödemeleri ve diğer mali işlemlerin takibi bu numara ile yapılır. Böylece vergi mükelleflerinin kayıtları düzenli ve şeffaf bir şekilde yönetilebilir.
Vergi numarası, bireylerin ve işletmelerin;
Bu zorunluluğa tabi olanları şu şekilde sıralayabiliriz:
Farklı şartlarda vergi numarası öğrenmek için geçerli durumları birlikte inceleyelim.
Şirkete ait vergi numarası, aşağıda anlatılacak olan yöntemlerden biri kullanılarak; yani Dijital Vergi Dairesi, e-Devlet ve vergi müdürlükleri aracılığıyla öğrenilebilir. Şirket vergi numarası öğrenme için gerekli bilgileri sisteme girmek yeterli olacaktır.
Türkiye’ye giriş yapmış yabancılar, vergi numarası sorgulama işlemlerini dijital olarak gerçekleştirebilirler.
Gerçek kişilerin vergi numaraları, TC kimlik numaralarıdır.
Şirket unvanını bildiğiniz bir firmanın vergi numarasını MERSİS veya Ticaret Sicil Gazetesi üzerinden kontrol edebilirsiniz.
2021 yılı itibarıyla derneklerin de kuruluş anından itibaren vergi kimlik numarası ve mersis no verilmesiyle ilgili entegrasyonlar tamamlanmıştır. Dernekler, DERBİS ve Dijital Vergi Dairesi üzerinden vergi numaralarını öğrenebilirler.
İnstagram’da bir işletme olarak faaliyet gösteriyorsanız sistem, ödeme almanız için vergi bilgilerinizi ve dolayısıyla vergi numaranızı girmenizi ister. Bunun için işletmenizi bir şahıs şirketi veya diğer şirket türlerinden biri olarak kaydettirmeniz ve bir vergi levhası almanız gerekir. Sonrasında, vergi numaranızı sisteme girebilirsiniz.
Vergi numarası sorgulamanın birkaç yolu vardır.
Vergi bilgilerinizi Dijital Vergi Dairesi’nin internet sitesinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bu sorgulamayı yapmak için aşağıdaki basit adımları takip etmeniz yeterli:
Vergi kimlik numarası sorgulamanızı e-Devlet üzerinden de pratik şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki basit adımları takip edin:
Dijital imkanlara erişiminiz sınırlıysa veya vergi numaranızı öğrenmek için başka bir yol arıyorsanız, bağlı bulunduğunuz vergi dairesine de başvurabilirsiniz.
Vergi numarası doğrulama işlemi için sorgulama işlemine benzer olarak Dijital Vergi Dairesi’ndeki doğrulama ekranını veya e-Devlet üzerinden “Vergi Kimlik Numarası Doğrulama” hizmetini kullanabilirsiniz.
Vergi numarası;
Faturalarda gönderici ve alıcı şirketlere ait vergi numaraları belgenin en üst kısmında yazar. Şirket vergi numarasını bu kısımdan kontrol edebilirsiniz.
Firmalara ait kaşelerde olması gereken bilgilerden biri vergi numaralarıdır. Dolayısıyla bir firma kaşesinde firma ismi, iletişim bilgileri gibi detaylarla birlikte vergi numarasını da görebilirsiniz.
Vergi numarası örneği olarak aşağıda paylaştığımız iki numarayı inceleyebilirsiniz: